Федералният резерв повиши лихвените проценти в сряда за трети път през тази

...
 Федералният резерв повиши лихвените проценти в сряда за трети път през тази
Коментари Харесай

Федералният резерв увеличи лихвите и даде сигнал за ръст и през декември*

 Федералният запас увеличи лихвените проценти в сряда за трети път през тази година и даде сигнал за подготвеност да ги усили още веднъж през декември, оповестява Market Watch. На лице са обаче и сигнали, че може да се следи закъснение на темповете на повишаване на лихвите в бъдеще.
Увеличението е с четвърт процентен пункт до диапазона 2-2,5%, като това е най-високото равнище на лихвите от 10 години насам. Решението е взето по време на двудневната среща на централната банка на Съединени американски щати единомислещо и е в сходство с пазарните упования.Входящата информация, излязла след провеждането на предходната среща на Фед, демонстрира, че пазарът на труда продължава да се ускорява, а икономическата интензивност се разраства със постоянен ритъм, се показва в изказването на Фед. Нивото на безработица остава ниско, а разноските на семействата и вложенията на бизнеса нарастват.

На дванадесетмесечна база общата инфлация, както и инфлацията, която изключва храната и силата, остават на равнище към 2%, като в това време индикаторите за дълготрайните инфлационни упования се трансформират доста леко и като цяло остават уравновесени.

Решението за нарастване на лихвите се базира на осъществените и предстоящите условия на пазара на труда и инфлацията, изясняват от Федералния запас.

Фед отстрани от изказването си израза, че „ позицията на паричната политика остава всеобхватна “. Това е сигнал, че централната банка се доближава до неутрална позиция. Федералният запас продължава да планува три нараствания на лихвите през идната година и още едно през 2020 година

Щатската централна банка разгласява и нова икономическа прогноза, съгласно която безработицата ще стартира да нараства през 2021 година Според прогнозите на Фед икономическия напредък последователно ще се свие през идващите три години от годишен ритъм от 3,1% тази година до 1,8% през 2020 година и 2021 година Прогнозата за тази година е нараснала по отношение на предходната за растеж от 2,8%. 

Според прогнозите инфлацията ще остане лимитирана, като главният показател на потребителските разноски ще се резервира постоянен на равнище от 2,1% през прогнозния интервал.

Повишението на лихвата тази седмица е осмото от 2015 година насам, когато централната банка стартира да стяга кредитирането, откакто поддържаше водещата си рента на рекордно ниско ниво в продължение на седем години от 2008 година в разгара на финансовата рецесия.

Американската централна банка уточни в средата на септември в от време на време оповестената " Бежова книга ", която се основава на отчетни документи на 12-те районни банки на Фед, че резултатът от митата наподобява е сдържан, въпреки че те усилват цените за произвеждане.

*Информацията е обновена към 21:39 часа

 
По публикацията работи: Магдалена Иванова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР